Xianti » Specials » Texel
Xianti Freelance geeft u de informatie waarnaar u zoekt

Waddeneiland, natuurparadijs en vakantiebestemming Texel

Waddeneiland, natuurparadijs en vakantiebestemming Texel Het Waddeneiland Texel is het grootste van de vijf bewoonde Nederlandse Waddeneilanden. Voor wie houdt van de natuur en ook nog wat historische bezienswaardigheden wil verkennen, is het een ideale vakantiebestemming. Bovendien is er veel kans dat de zon van de partij is.

Het grootste Waddeneiland

Nederland telt vijf bewoonde Waddeneilanden: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Van deze Waddeneilanden heeft Texel de grootste oppervlakte (170 km²). Texel is bereikbaar per veerboot vanaf Den Helder. De overtocht duurt ongeveer 20 minuten. In het toeristische hoogseizoen vaart er elk half uur een boot.

Het aantal bewoners van het eiland bedroeg in april 2016 iets meer dan 13600. Belangrijkste bronnen van inkomsten zijn het toerisme en de landbouw. De hoofdplaats van het eiland is het dorp Den Burg.

Landschap, fauna en flora

Wat het eerst opvalt als men Texel bezoekt, is het zeer diverse landschap. Men vindt er naast duinen en stranden ook nog heide, bossen, polders en kwelders. Het eiland wordt doorkruist door een netwerk van wandel- en fietspaden, zodat er voldoende mogelijkheden zijn om het landschap te bezichtigen.

Texel is een paradijs voor vogelliefhebbers. De lepelaar, met zijn ronde platte snavel in de vorm van een lepel, komt veelvuldig op het eiland voor. Niet minder dan 300 vogelsoorten werden waargenomen.

Het kerkje van Den Hoorn met zijn ranke toren. / Bron: Michiel1972, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Het kerkje van Den Hoorn met zijn ranke toren. / Bron: Michiel1972, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Historische bezienswaardigheden

Wie niet alleen van de natuur houdt, maar ook historische bouwwerken en monumenten wil bekijken, blijft op Texel niet op zijn honger zitten. In elk dorpje vinden we mooie kerkjes en pittoreske huisjes. Sommige gebouwen hebben een geschiedenis die teruggaat naar de 16de of 17de eeuw. Ook aan musea heeft Texel geen gebrek.

De zonnigste vakantiebestemming in Nederland

Het eiland Texel kent het grootste aantal zonne-uren per jaar in Nederland: gemiddeld 1750 uren zon om precies te zijn. Het oosten van Nederland moet het doen met gemiddeld 1500 uren zon per jaar. De overheersende westenwind jaagt regenwolken snel over het eiland.

De vakantieganger die in Nederland de grootste kans wil maken op zon, moet zijn vakantie doorbrengen op Texel. Hij zal er naast zon, zee en strand bovendien prachtige natuur en geschiedkundige bezienswaardigheden kunnen bewonderen.
De rede van Texel in de Gouden Eeuw

De rede van Texel in de Gouden Eeuw

De zuidoostkust van het Waddeneiland Texel is ooit de ankerplaats geweest van prachtige zeilschepen van de VOC. Deze schepen lagen voor de kust van Texel voor anker om proviand en water in te slaan. D…
Razende Bol: een onbewoond eilandje in beweging

Razende Bol: een onbewoond eilandje in beweging

Nederland bezit nog onbewoonde eilanden. Een van die eilanden is Noorderhaaks, ook wel Razende Bol genoemd. Het is eigenlijk een grote zandplaat, gelegen ten westen van het Marsdiep tussen Den Helder…
Fort De Schans en de steunforten Redoute en Lunette op Texel

Fort De Schans en de steunforten Redoute en Lunette op Texel

Ten zuidwesten van Oudeschild vinden we de restanten terug van een militair fort uit de 16de eeuw: fort De Schans. Het was niemand minder dan Willem van Oranje die het fort liet bouwen. Nadat het fort…

De vuurtoren Eierland op de noordelijkste punt van Texel

Helemaal op de noordelijkste punt van Texel, nabij het plaatsje De Cocksdorp, vinden we vuurtoren Eierland. Gebouwd in de 19de eeuw uit noodzaak wegens het grote aantal scheepsongevallen, is de vuurto…

TESO: de veerdienst tussen Den Helder en 't Horntje op Texel

Als men van het vasteland naar Texel wil rijden, komt men er niet omheen: men zal ergens de Waddenzee moeten oversteken! In Den Helder aangekomen ziet men de grote veerboten naar Texel liggen van rede…
Gepubliceerd door Xianti op 08-08-2016, laatst gewijzigd op 08-08-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Publiek Domein, Wikimedia Commons (PD)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Texel
  • http://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/texel
  • http://www.texelvakantie.org/
Schrijf mee!